Za ove keksiće potrebno vam je 20-ak minuta i pećnica na 150 stupnjeva: nećete vjerovati koliko je astronautima trebalo da ih ispeku u Svemiru!

27 siječnja, 2020 by Nema komentara

Keksi s čokoladom postali su prva hrana ispečena u svemiru u okviru jedinstvenog pokusa, prenio je BBC. Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) ispekli su kolačiće u posebnoj pećnici, a tri keksa, svaki u zasebnom omotu, vratila su se na Zemlju svemirskim brodom SpaceX Dragon 7. siječnja.

Cilj je pokusa istražiti mogućnosti pripreme hrane tijekom dugotrajnih svemirskih putovanja.

Glasnogovornik tvrtke Double Tree, koja je osigurala tijesto za kekse, kazao je za BBC da će se kekse ubrzo dodatno testirati, kako bi se ocijenili konačni rezultati ekperimenta, kao i utvrditi jesu li sigurni za konzumiranje.

Za potrebe pokusa pečeno je pet keksa tijekom nekoliko dana, kako bi se uspjela odrediti idealna temperatura i vrijeme pečenja.

Na Zemlji potrebno je 20-ak minuta i temperatura u pećnici od 150 stupnjeva kako bi se dobio uspješa proizvod.

Astronauti su otkrili da sve to u svemiru traje mnogo dulje.

Prvi keks, čije je pečenje trajalo 25 minuta, bio je potpuno sirov, a i drugi, koji se zadržao u pećnici 75 minuta, također je imao miris sirovog tijesta. 

Četvrti i peti, koji su se pekli punih 120 minuta, uz hlađenje od 25 minuta, odnosno oni koji su se pekli čak 130 minuta, uz hlađenje od 10 minuta, činili su se najuspješnijima.

Dok je trajalo pečenje, talijanski astronaut Parmitano redovito je izvještavao o napretku pokusa.

Kolačići su ispečeni u prototipu pećnice koju su izradili NanoRacks i Zero G Kitchen.

Zero G Kitchen opisao je pećnicu kao “cilindrični izolirani spremnik”, koji može ispeći uzorke hrane u uvjetima lebdenja.

Pećnica funkcionira na sličnom principu kao tosteri.

Source: slobodnadalmacija.hr