Izumio je najvažniju komandu, bez koje bi svatko tko radi za kompjuterom radio duplo više! Adio, šjor Tesler, nećemo vam zaboraviti…

20 veljače, 2020 by Nema komentara

Američki informatički inženjer Lawrence Tesler, izumitelj naredbi “cut/copy & paste” koje su mnogima olakšale korištenje kompjutorskih programa za obradu teksta, umro je u 75. godini.

Vijest o njegovoj smrti objavila je tehnološka tvrtka Xerox u kojoj je Tesler neko vrijeme radio.

“Naredbe cut/copy&paste, find&replace i druge izumio je Larry Tesler, nekadašnji istraživač u Xeroxu”, izvijestila je američka kompanija.

“Vaš je radni dan lakši zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama. Larry je umro u ponedjeljak i molimo Vas da nam se pridružite u oplakivanju njegovog odlaska”, poručili su iz Xeroxa.

Tesler je rođen 1945. godine u Bronxu, diplomirao je na sveučilištu Stanford, a specijalizirao se za interakciju ljudi i kompjutora. Radio je u Amazonu, Appleu, Yahoou i Xeroxovom istraživačkom centu u Palo Altu.

Nekadašnje izrezivanje i lijepljenje

Na ideju o naredbi ‘cut/copy & paste’ (izreži/kopiraj & prilijepi) navodno je došao potaknut nekadašnjom praksom obrade teksta izrezivanjem pojedinih dijelova i lijepljenjem na mjesta koja bi autori odnosno urednici ocijenili prikladnijima.

“Tesler je autor naredbi ‘cut, copy & paste a objedinio je stručno znanje o kompjutorima s kontrakulturnom vizijom da bi kompjutori trebali biti razumljivi svima”, objavio je na Twitteru Muzej povijesti kompjutora u Silicijskoj dolini.

Naredbe su ušle u široku primjenu zahvaljujući Appleu koji ih je 1983. godine ugradio u softver na kompjutoru Lisa i na prvom Macintoshu.

Tesler je 1980. godine radio za Apple, kamo ga je iz Xeroxa doveo Steve Jobs.

U Appleu je proveo 17 godina, između ostalog i kao glavni znanstvenik.

Naknadno je osnovao inovativnu tehnološku kompaniju za obrazovanje a povremeno je radio i na razvoju tehnologija za poboljšanje korisničkog iskustva u Amazonu i Yahoo-u.

Source: slobodnadalmacija.hr