Biste li obavili nuždu u prozirnom wc-u na ulici, čija stakla potamne kad se zaključate? Pogledajte dizajnersku atrakciju koju turisti hrle vidjeti

19 kolovoza, 2020 by Nema komentara

Jedna od najpopularnijih četvrti u Tokiju dobila je novu atrakciju, prozirne javne zahode, o kojima pišu brojni svjetski mediji, među ostalima i CNN.

Riječ je o setovima krajnje neobičnih i nedvojbeno super atraktivnih objekata koje potpisuje proslavljeni dizajner Shigeru Ban, a koji su upravo postavljeni u Shibuyi, živahnoj gradskoj jezgri i vječno popunjenoj pješačkoj zoni.

Koliko god pomisao da obavljate nuždu u staklenom objektu zvuči neprivlačno, toliko su tvorci ovog projekta željeli promijeniti uopće doživljaj javnih wc-a.

Koji, po toj zamisli, ne trebaju biti odbojni i zaista krajnja nužda u nevolji, nego naprotiv.

Svojevrsna inspiracija i uzbuđenje, pri čemu ste i dalje maksimalno sigurni da nitko neće svjedočiti jednom od najosobnijih činova u svakodnevici.

Jer vas od “ćiribimbenja” po dalmatinsku ili nepoželjnih pogleda štite stakla koja se potpuno zatamnjuju u trenutku kada okrenete ključ u bravi i zaključate se.

“Postoje dvije stvari u koje nikad niste sigurni prije ulaska u javni wc u gradu. Prva je je li čist i biste li uopće željeli kročiti nogom u njega, a druga je li slobodan.

Dizajn tvrtke Shigeru Ban Architects riješio je oba problema. Ovi toaleti imaju staklene i potpuno prozirne zidove koji, kao prvo, svakome omogućuju da već izvana provjeri čistoću unutrašnjosti, kao i to ima li koga unutra.

Dokle god su stijenke prozirne, wc je slobodan!

Ali onog trena kad korisnik uđe unutra i zaključa vrata, zidovi postaju neprozirni kako bi pružili privatnost” – pojašnjavaju na web stranici Tokyotoilet.jp.

“Noću, opet, objekt osvjetljava park i ulicu poput prekrasnog fenjera” – ne skrivaju zadovoljstvo u tvrtci.

Prozirni gradski javni wc-i učas su postali “turistička mini meka”, zbog koje u centar glavnog grada prijestolnice dolaze sve brojniji znatiželjnici.

“Tijekom naše posjete zajednici parku Haru-no-Ogawa, u kojem se nalazi jedan od zahoda, posjetitelji su neprestano fotografirali novu atrakciju”, piše CNN.

“Toaletni prostori bili su impresivno čisti, mješavina bijele boje i kroma. Zidovi između odjeljaka imaju ugrađena ogledala, što pridonosi čudesnom osjećaju unutra.

Nevjerojatno je važno imati na umu zaključavanje vrata, zbog čega se brava nalazi na uočljivom mjestu ispod ručke.

Tijekom našeg posjeta jedna je osoba to zaboravila napraviti, te je izazvala salve smijeha među okupljenima” – piše dalje CNN.

Oba objekta, inače, uključuju ženski i muški toalet, te, kako navode, višenamjenski zahod.

Source: slobodnadalmacija.hr