Bivši britanski šef obavještajne sigurnosti tvrdi kako Kinezi preko TikToka prikupljaju vaše podatke; opasni su za nacionalnu sigurnost zemalja

21 rujna, 2020 by Nema komentara

Ciaran Martin, bivši britanski šef obavještajne sigurnosti izrazio je bojazan da su kineske tehnološke kompanije, s naglaskom na Huawei i Tik Tok, bez obzira na nedavne promjene u poslovanju i dalje opasne za nacionalnu sigurnost zemalja u kojima djeluju.

Njihov je cilj prikupiti ogromne količine podataka o stranim zemljama kako bi osposobili programe za umjetnu inteligenciju i stekli tehnološku prednost u odnosu na zapadne rivale, upozorio je u intervjuu za Politico.

Aplikacije kao što je Tik Tok nisu direktna prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ali njihova sposobnost prikupljanja ogromnih količina korisničkih podataka mogla bi pomoći Kini da razvije “konkurentsku prednost” u umjetnoj inteligenciji i mogućnost “velikog nadzora” koji predstavljaju rizik za zapadne demokracije.

Prenose podatke vlastima

Već smo pisali o tim potencijalima i rizicima koji su stvarni, ali i druge aplikacije kao što su Facebook ili Instagram također imaju te mogućnosti, te se već više puta sumnjalo, a nekoliko i dokazalo da su ih koristili na ilegalne načine.

S kineskim aplikacijama je pak problem što firme u čijem su vlasništvu imaju pravnu obvezu predati podatke kojima raspolažu kineskim vlastima u slučaju da oni to zatraže.

Martin je šest i pol godina bio na čelu britanske agencije za cyber sigurnost i tvrdi da je neophodno da se građani zapadnih demokracija zaštite od te prijetnje, slijedeći primjer SAD-a koji, bez šireg plana o sveukupnoj zaštiti stanovnika od invazije na privatnost putem društvenih mreža, ide u smjeru zabrane isključivo TikToka.

Kompanija donatora predsjednika Donalda Trumpa, Oracle, kupila je američki dio poslovanja TikToka, ali ByteDance i dalje kontrolira algoritam, putem kojeg može doći do podataka.

SAD zabranio ‘skidanje’

Zbog toga je američko Ministarstvo trgovine najavilo da je od ovog tjedna zabranjeno skidanje aplikacije.

Boris Johnson, premijer Velike Britanije, također je, barem na 7 godina zabranio nabavu Huaweijeve 5G opreme, što SAD sugerira da bi trebale napraviti i ostale europske zemlje.

Međutim Martin kaže da ni ovo nije dostatno. Njegova ideja je težnja europskoj tehnološkoj samodostatnosti.

Tako funkcionira Kina koja za svaku aplikaciju i društvenu mrežu ima vlastitu inačicu, protekcionizam koji je često osuđivao Zapad, a sada ga želi kopirati.

Source: slobodnadalmacija.hr