‘Kurzgesagt‘ ili ‘Ukratko‘ kanal je na YouTubeu koji rasvjetljava teška znanstvena i filozofska pitanja na zabavan, konkretan i jednostavan način

22 rujna, 2020 by Nema komentara

Kurzgesagt na njemačkom znači ukratko, a ujedno je i ime animacijskog studija koji je  osnovao Philipp Dettmer 2013. s ciljem stvaranja kratkih edukativnih videa. Njihov velik broj je dostupan na engleskom jeziku na YouTube kanalu, a obrađuju znanstvene, tehnološke, političke, filozofske, povijesne i psihološke teme.

Njihove šarene animacije uspiju razigrati i najsivije teme koje se mogu ticati prosječnom čovjeku naoko prekompleksnih znanstvenih otkrića ili teških filozofskih tema kao što je usamljenost i depresija. U Kurzgesagtu je na cijeni kvaliteta prije kvantitete i na svakoj od tema stručnjaci rade mjesecima, ne samo oni iz njihovog tima već najrenomiraniji poznavatelji iz raznih dijelova svijeta.

Koliko istinoljubiv je ovaj tim pokazuje saznanje da i trenutno traže ‘fact checkere’ i samo jednom im se dogodilo da su zaključili da je njihov video u sebi imao neke podatke koje je ubiti nemoguće provjeriti te da su se oslanjali na svoj svjetonazor, a ne na činjenice zbog čega su se odmah ispričali.

Nakon raznih provjera i prikupljanja podataka zadatak se daje animatorima i piscima koji razmišljaju kako sve to znanje predstaviti na što jednostavniji način bez da se pritom izgubi srž, ali ni zanimljivost i faktor uzbuđenja.

Upravo je uzbuđenje zbog novih znanja, čujna znatiželjna ono što izdvaja videe iz mase i kako sami kažu: ništa u svemiru nije dosadno, ako ispričaš dobru priču. Pritom se ne libe se koristiti humor niti dramaturške zaplete kako bi inspirirali ljude da nauče nešto novo. 

Source: slobodnadalmacija.hr