AI ide dalje: Googleov sustav stvara glazbu na temelju teksta, zvuka ili slike

29 siječnja, 2023 by Nema komentara

Danas uz pomoć umjetne inteligencije već možete stvoriti slike i tekst, i to putem alata koji su javno dostupni. Možete složiti i nešto glazbe uz alat Mubert, no Google sada ide i korak dalje u glazbenom AI segmentu.

Njihov nedavno objavljeni uradak naziva se MusicLM, a radi baš poput sustava DALL-E ili CahtGPT: sve što mu treba jest opis onoga što želite dobiti, a on će na temelju toga generirati nekoliko sekundi ili minuta glazbe visoke kvalitete.

Pjevušenjem do kompozicije

Osim tekstualnog prompta, kao polaznu točku MusicLM može uzeti i slikovnu datoteku, pa je “opisati” svojom glazbenom kompozicijom. Još zanimljivije, moguće mu je otpjevati ili tek “mrmljati”, zviždati ili na drugi način dočarati glavnu melodiju – a on će potom stvoriti puni glazbeni aranžman, dodati instrumente, čak i (nerazumljive) vokale, tj. stvarati bezbrojne glazbene kombinacije i varijacije na temu.

Demo alata MusicLM dostupan je ovdje, s brojnim primjerima zadataka i dobivenih glazbenih rezultata.

Googleovi stručnjaci kažu da su njihovi eksperimenti pokazali da ovaj sustav nadmašuje sve dosadašnje, kako u kvaliteti glazbenih rezultata, tako i u poštivanju tekstualnih zadataka postavljenih pred njega. Za sada je javno dostupan tek set podataka na kojem je sustav treniran, a sastoji se od 5,5 tisuća parova glazbe i teksta. MusicLM kao takav, kao i neki drugi moćni sustavi umjetne inteligencije, za sada nije javno dostupan za testiranje i “igranje”. Iz Googlea poručuju da za sada nemaju plan pustiti ga u javnost, “jer na njemu treba još raditi”.

Source: bug.hr

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)