Dell na udaru smanjene potražnje za računalima, otpuštaju 6.650 zaposlenika

6 veljače, 2023 by Nema komentara

Dell planira otpustiti 6.650 zaposlenika, odnosno oko pet posto tvrtkine globalne radne snage. Tu je vijest u internom dopisu najavio jedan od Dellovih operativnih direktora, Jeff Clarke, rekavši da su se prethodne mjere smanjenja troškova tvrtke pokazali nedovoljno efikasnima te da se suočavaju s tržišnim uvjetima koji „nastavljaju erodirati s neizvjesnom budućnošću“.

Otkazi su najavljeni u jeku pada potražnje za osobnim i prijenosnim računala. Naime, nakon porasta prodaje računala tijekom pandemije koronavirusa, većina velikih proizvođača bilježi nagli pad potražnje. Prema podacima IDC-a, Dell je u četvrtom kvartalu 2022. godine zabilježio pad od čak 37 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije, što je veliki udarac za američku tvrtku kojoj prodaja računala čini oko 55 posto ukupnih prihoda.

Kako prenosi Bloomberg, Clarke navodi da su otpuštanja ključna za Dellov dugoročni uspjeh te da će reorganizacija odjela biti prilika za poticanje učinkovitosti i inovacija. Zanimljivo je, također, da će nakon ovih otpuštanja Dell imati 126.300 zaposlenika, što je najmanja brojka u posljednjih šest godina.

– „Već smo se nosili s ekonomskim padom i izašli smo iz njega još jači. Bit ćemo spremni kada  se tržište oporavi“, zaključio je Clarke.

Source: bug.hr

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)