Bridgestoneove gume bez zraka stižu i na automobile

14 veljače, 2023 by Nema komentara

Gume koje nisu ispunjene zrakom već mrežom od reciklirane plastike već su testirane na manjim i sporijim vozilima, poput bicikala, a ovoga mjeseca počelo je testiranje i na malenom električnom vozilu

Japanski proizvođač guma Bridgestone i tamošnja naftna kompanija Idemitsu Kosan zajedničkim snagama testirat će novu primjenu za automobilske gume bez zraka. Koncept gume, koji već godinama razvijaju u Bridgestoneu, bio je prvo namijenjen manjim i sporijim vozilima, poput bicikala, a ovoga će mjeseca biti prvi puta testiran u stvarnim uvjetima, na malenom gradskom električnom automobilu.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Bridgestone će ultrakompaktno električno vozilo opremiti posebnim gumama, koje su umjesto zrakom punjene posebnom potpornom strukturom načinjenom od reciklirane plastike. Partner, Idemitsu Kosan, omogućit će testiranje tih vozila na cestama unutar svojih pogona.

Cilj testiranja bit će ispitati može li ova tehnologija guma biti korisna na malenim električnim vozilima. Ideja je da one budu otporne na oštećenja, a jednako udobne kao i pneumatici. Isto tako, mora se riješiti poznati problem buke, koja je kod ovakvih guma pri vožnji značajno viša nego kod klasičnih guma. Prema navodima proizvođača, gume bez zraka trajale bi značajno duže od klasičnih, a bile bi dijelom izrađene i od recikliranih materijala.

“Kada tlak u gumama nije adekvatan, guma je spljoštena i javljaju se problemi u vožnji”, kažu iz Bridgestonea te napominju kako njihov “Air Free Concept” rješava i taj problem. “Guma otporna na bušenje doprinosi smanjenju rizika od zaustavljanja vozila i od nje se očekuje da korisnicima donese dodatnu vrijednost”, poručili su iz kompanije Idemitsu Kosan.

Source: bug.hr

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)