Windowsi 11 mogu se legalno instalirati na Macove s ARM procesorima

17 veljače, 2023 by Nema komentara

Microsoft je službeno objavio kako sada postoje dvije “legalne” opcije za instaliranje njihovog najnovijeg operacijskog sustava, Windowsa 11, na Appleova računala zasnovana na ARM procesorima M1 i M2 serije. Prva opcija je odlučiti se za cloud računalo, odnosno putem Appleovog se računala spojiti na virtualni OS u oblaku, putem usluge Windows 365. Ta je usluga dostupna poslovnih korisnika, naplaćuje se u obliku mjesečne pretplate, a na svoje se Windowse u oblaku korisnici mogu spojiti s bilo kojeg uređaja koji je priključen na Internet.

Instalacija uz ograničenja

Druga, zanimljivija, opcija, jest izravna lokalna instalacija Windowsa 11 na Mac. To je ostvarivo uz pomoć odavno poznate aplikacije Parallels Desktop, sada u verziji 18. Ono što je novo jest činjenica kako je sada riječ o službeno autoriziranom rješenju, za koje je Microsoft dao svoj blagoslov. Windowsi 11 u verzijama Pro i Enterprise tako se mogu nativno instalirati, u obliku virtualnog okruženja, na Appleova računala s vlastitim ARM procesorima , serije M1 ili M2.

ARM inačica Windowsa 11 za Mac, kažu, dolazi uz određena ograničenja, pa ne treba očekivati da će moći pokretati baš sve igre, aplikacije ili podržavati sav vanjski hardver, pogotovo ne aplikacije koje koriste DirectX 12 ili OpenGL3.3, te novije verzije tih sustava.

Također, nisu podržana rješenja koja zahtijevaju dodatnu razinu virtualizacije – poput pokretanja Android aplikacija u Windowsima, Linux okruženja, Windows Sandboxa ili okruženja Virtualization-based Security (VBS). Nisu podržane niti 32-bitne aplikacije, već samo one 64-bitne, bilo da je riječ o ARM aplikacijama ili onima izvedenima za x64 ili x86 arhitekturu.

Source: bug.hr

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)