Osječka tvrtka platila otkupninu za otključavanje podataka, ključ nije dobila

22 veljače, 2023 by Nema komentara

U prilično šturom priopćenju iz Policijske uprave osječko-baranjske navodi se kako je početkom ovoga mjeseca zabilježeno “oštećenje računalnih podataka”, za koje je odgovoran nepoznati počinitelj. Priča je vrlo vjerojatno mnogima poznata, a vrti se oko hakerskog napada ucjenjivačkim zloćudnim softverom, ransomwareom.

Propalo im 0,5 bitcoina

Nepoznati su kriminalci, kaže policija, 3. veljače oko 11,30 sati, koristeći se zlonamjernim računalnim programom, učinili nedostupnim računalne podatke tvrtke iz Osijeka. Kao što to biva u sličnim napadima, jednom kada se ransomware naseli na računalo i kriptira podatke na njemu (i ponekad na cijeloj mreži), napadači započinju s ucjenama. U ovom slučaju za otključavanje podataka zahtijevali su uplatu novca na virtualni račun, u iznosu od 0,5 bitcoina. Prema današnjim vrijednostima to je nešto više od 11.400 eura.

Osječka tvrtka odlučila je platiti navedeni iznos, unatoč tomu što policija i sigurnosni stručnjaci uvijek savjetuju da platiti otkupninu nije dobra ideja, jer nema nikakve garancije da će dekripcijski ključ zaista i biti dostavljen. Osječani su se u to sada uvjerili na teži način – unatoč plaćanju otkupnine napadači im nisu do sada poslali šifru za otključavanje podataka. O svemu je obaviještena policija, koja poručuje kako traga za nepoznatim počiniteljem.

Source: bug.hr

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)