Zaboravite eSIM! Stiže iSIM i bit će puno bolji

2 ožujka, 2023 by Nema komentara

eSIM kao praktičnija zamjena za fizičku SIM karticu kod nas nije nešto naročito zaživio, a to je možda i zato što smo mi znali da ionako dolazi nešto bolje. Qualcomm je najavio iSIM i bit će bezbroj puta bolji. Evo i zašto.

Neki među vama su skužili da američki iPhone 14 telefoni uopće nemaju utor za fizički nano SIM tek kad im ga je tetka donijela za praznike. Apple je naime iskoristio prednosti eSIM-a i svoje najnovije borce opremio isključivo eSIM opcijom.

Stvar je u biti jednostavna. Umjesto da je čip za uspostavljanje veze s telekomunikacijskim tornjevima na kartici, smješten je negdje na matičnoj ploči uređaja.

Time u telefonu ostaje više mjesta za druge bitne komponente, a micanjem ladice, uklonjena je još jedna potencijalna rupa za prodor vode u kućište.

evolucija SIM kartice
evolucija SIM kartice

Još jedna prednost je da se eSIM da reprogramirati različitim brojevima, koliko god puta je to potrebno, dok je fizički nanoSIM u pravilu za samo jedan broj.

Qualcomm sad najavljuje još bolju opciju iSIM, skraćeno od Integrated SIM, a bit će integriran na njihove buduće Snapdragon čipove.

Qualcomm iSIM
Qualcomm iSIM

Njihov Snapdragon 8 Gen2 zapravo je prvi pogonski čip, koji je dobio iSIM i potrebne sigurnosne certifikate.

Za usporedbu s nanoSIM karticom veličine 12.3 x 8.8mm, iSIM je 100 puta manji. Ima površinu manju od 1 kvadratnog milimetra i stanuje na samom Snapdragon SoC-u.

Time osim što će zauzimati puno manje mjesta u telefonu, biti i značajno energetski učinkovitiji. To pak u konačnici znači i bolju autonomiju telefona, koji će ga koristiti za spajanje na mobilnu mrežu.

Drugi benefiti su možda bolji zvučnik ili vibro motor pa i fizički veća baterija umjesto nano SIM utora.

Qualcomm do 2030 namjerava omogućiti 300 milijuna iSIM telefona. Osim u telefonima, svoju integraciju iSIM će naravno doživjeti i u prijenosnim računalima, tabletima i nosivim gadgetima.

Via

Source: smartphonehrvatska.com

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)