Radi i nakon 11 dana na dnu jezera – nemojte to činiti!

3 ožujka, 2023 by Nema komentara

Jedan je brazilski kajakaš spašavajući ženu od utapanja u jezeru izgubio svoj iPhone 11. Pronađen je 11 dana kasnije na dubini od oko 7 metara i još uvijek funkcionira. Evo zašto svoje telefone ipak ne trebate svjesno uranjati u vodu.

Priča je nevjerojatna. Breno Rafael veslao je jezerom Paranoa u glavnom gradu Brazila kad je spazio ženu kako se utapa. Priskočio je u pomoć i spasio je ali je tijekom akcije spašavanja svoj iPhone 11 ispustio u jezero.

Oprostio se od njega ali je nakon 11 dana doznao da instruktor ronjenja Edinho Rocha traži vlasnika izgubljenog iPhonea 11. Pronađen je na dubini dubini od 7 metara i funkcionira i dalje.

Ako se pitate kako je to moguće, moguće je. iPhone 11 je vodootporan po certifikatu IP68 i to dubine od 2m do 30 minuta. Vjerojatno je nježno prizemljio na muljevito dno ovog umjetnog jezera i nije imao ranijih oštećenja, kroz koje bi voda prodrla u kućište.

Riječ je o slatkovodnom jezeru pa ni sol nije mogla početi nagrizati brtve.

Pouka ove priče ipak nije da svoje iPhone kao ni ijedan drugi “vodootporni” telefon ne trebate svjesno uranjati u vodu. Često me pitate je li neki telefon vodootporan i smijete li ga uranjati pod vodu, a najčešće more.

Premda su danas mnogi telefoni opremljeni IP certifikatom vodootprnosti pa je tako iPhone 14 serija vodootporna do dubine od čak 6m do 30 minuta, jamstvo ne pokriva oštećenja nastala prodorom tekućina u kućište.

Da pojasnim, premda su iPhone 14 Pro ili Galaxy S23 Ultra ili neki treći super telefon službeno vodootporni, crknu li vam nakon što ste odlučili malo snimati pod vodom, popravak ćete ipak morati platiti iz svog džepa. Svi telefoni danas imaju indikatore prodora tekućine pa to u servisu ne možete zatajiti.

To u konačnici nećete ni napraviti jer će trošak popravka biti toliki da će se više isplatiti kupiti novi uređaj.

Ukratko, nemojte svoje telefone močiti samo zato jer imaju IP certifikat jer nijedan proizvođač jamstvom ne pokriva takva oštećenja.

Via

Source: smartphonehrvatska.com

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)