Google će se i ove godine osloniti na Samsung

16 ožujka, 2023 by Nema komentara

Samsungov Exynos 2300 SoC najvjerojatnije nećemo vidjeti u nijednom Galaxy telefonu ali će u nekoj modificiranoj varijanti biti temelj novog Google Tensor G3 čipa za Pixel 8 seriju. Otkrivene su ključne značajke.

Prvi Google Tensor čip, koji je pokretao Pixel 6 seriju bio je 5nm čip iz Samsungovih pogona, a temeljen na njihovu Exynosu 2100.

Lani je pak predstavljen Google Tensor G2, zasad u Pixel 7 seriji, a uskoro navodno i u Pixel Foldu i Pixelu 7a, u biti je modificirana verzija Exynosa 2200, koji je lani pokretao Galaxy S22 seriju.

Kako stvari stoje Google će se i ove godine osloniti na Samsung, koji će za njih štancati novi Tensor G3 čip za Pixel 8 seriju.

Google Tensor Soc whitechapel
Google Tensor

Bit će to opet posebna inačica Exynos 2300 čipa temeljenog na Samsungovom 4nm tehnološkom procesu. Kako se doznaje imat će konfiguraciju 1+4+4 pri čemu će glavna jezgra biti Cortex-X3 jezgra na taktu 3.09GHz.

Nadalje, imat će četiri jezgre ARM Cortex-A715 takta 2.65GHz te četiri jezgre ARM Cortex-A510 takta 2.10GHz.

Za grafiku će se pobrinuti Samsungov Xclipse 930 GPU, a priča se i o posebnoj procesorskoj jezgri namijenjenoj isključivo optimizaciji One UI korisničkog sučelja, no ta zasigurno neće igrati ulogu, završi li ovaj čip ispod haube Pixel 8 telefona.

Samsung navodno nije odustao od razvoja svojih Exynos čipova za top segment pa se priča da se Exynos 2500 vraća s AMD RDNA2 GPU grafikom u Galaxy S25 seriji.

Pixel 8 Pro
Pixel 8 Pro

Dotad ćemo sa zanimanjem popratiti nadolazeću Pixel 8 seriju, koja će prema objavljenim renderima donijeti osvježeni dizajn s ravnijim zaslonom Pixel 8 Pro modela i još kompaktnijim gabaritima Pixela 8.

Source: smartphonehrvatska.com

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)