Nova Mreža: Budućnost, prošlost i iPhone5

19 ožujka, 2023 by Nema komentara

Tema broja opet nam je ispred svog vremena, ovaj put čak i samim nazivom – širokopojasne mreže budućnosti. “Naša komunikacija s ljudima, uređajima i vozilima bit će omogućena mrežama zasnovanima na umjetnoj inteligenciji, koje će biti sigurne, učinkovite i sposobne pružati deterministička iskustva, harmoniziranu komunikaciju i osjet (engl. Harmonized Communication and Sensing, HCS).” Intrigantno!

Željko piše o jednom zapravo old school fenomenu, daleko starijem od fintecha, ali o fenomenu koji nas muči posljednjih godina – o inflaciji. Gorden donosi niz analiza i snimki stanja u raznim segmentima tehnologije i telekomunikacija, ali za uvodnik bih istaknuo analizu poslovne digitalizacije, s posebnim osvrtom na stanje u Hrvatskoj, te zasebni materijal s primjenom ICT-a u Hrvatskoj – ne nužno poslovnom primjenom.

— tekst se nastavlja nakon oglasa —

Bavimo se i dvjema temama centriranim na CEE regijuonline trgovinom u CEE i tržištem pametnih telefona, u kojem je CEE regija drugačija od ostatka svijeta, barem u zadnjem periodu. Čini li nas euro privlačnijim za e-trgovinu? – odgovara u svom tekstu Gorden.

Pravo na zaborav sve je atraktivnija i zanimljiva opcija u EU, a na Darknetu prihodi padaju. I rabljeni mobiteli sve su popularniji – što i ne čudi kad pogledamo cijene, ali i dimenzije novih. Moj mob ima zericu preko 200 grama i sam sebi govorim da je to najteži koji ikada želim imati. Može biti veći (površinom ekrana), ali samo ako je lakši. OK, nije došlo dotle da bih si želio uzeti rabljeni mob, ali svakako smanjuje želju za novim.

Uz to, sjetim se i sjajne fore jednog kolege, kad su ga djeca pitala “tata, kad ću dobiti iPhone 5?” “Kad izađe iPhone 10, sine!”. Da, fora je iz prethistorije, vidite prema brojevima iPhonea – prenio sam je točno onako kako je pamtim, iako se lako može prilagoditi i na modele s drugim brojevima, pa i drugih proizvođača, ideja ostaje ista. Možda je sada sazrelo vrijeme da frendova djeca dobiju iPhone 5? S time, da je prošlo toliko vremena da možda već imaju i vlastitu djecu, život i posao, pa si ga možda mogu kupiti i sami.

Podijeli:

Source: bug.hr

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)