Vozači BMW-a ionako su na lošem glasu, a sada je to potvrdilo i istraživanje

12 travnja, 2023 by Nema komentara

Generalizirati u zaključcima obično nije dobro, ali kada oni dolaze iz istraživanja, onda ih se može koliko-toliko ozbiljno shvatiti. Anketa jednog portala otkrila je koju marku automobila najčešće voze osobe s većim psihopatskim tendencijama

Poznato je da se u prometu ne ponašaju svi jednako, a u javnosti prevladava mišljenje da vlasnici snažnih i brzih automobila obično iskazuju i razne psihičke poremećaje, u manjoj ili većoj mjeri. Posebno su na lošem glasu obijesni vozači BMW-a – od toga da ne uključuju žmigavce, preko toga da snažne BMW-e obično voze “tatini sinovi”. No, ima li u tome uopće istine i može li se tako, paušalno, generalizirati?

— tekst slijedi nakon oglasa —

Britanski je portal Scrap Car Comparison na ovu temu proveo istraživanje. Odabrali su čak 2.000 vozača i dali im psihotest, koji otkriva znakove psihopatije, kao što su površni šarm, narcisistički poremećaj ličnosti ili pomanjkanje kajanja i krivnje. K tome, pitali su ih i kakve točno automobile voze, pa su iz dobivenih rezultata izvukli zanimljive zaključke.

Onaj mali psihopat…

Na skali psihopatskih poremećaja, koja ide od 0 do 36, najviši su rezultat (12,1) ostvarili upravo vozači BMW-a. To je i gotovo dvostruko više od prosječnog rezultata (6,6). Nakon njih, slijede vozači Audija, pa Fiata, Mazde i Honde – što možda i nije u skladu s uvriježenom percepcijom u javnosti. Na začelju ljestvice, kao osobe s najmanje psihopatskih karakteristike, smjestili su se vozači Seata, Kije i Škode.

Rang Marka vozila Prosječni rezultat psihopatije (max. 36)
1 BMW 12.1
2 Audi 11.7
3 Fiat 7.0
4 Mazda 6.4
5 Honda 6.3
6 Ford 6.1
7 Mercedes-Benz 5.9
8 Citroen 5.8
9 Volkswagen 5.4
10 Hyundai 5.3
11 Renault 5.3
12 Ostali 5.3
13 Volvo 5.2
14 Nissan 5.0
15 Peugeot 4.8
16 Toyota 4.7
17 Vauxhall (Opel) 4.7
18 SEAT 4.3
19 Kia 4.2
20 Škoda 3.2

No, nisu marke vozila jedino što je ovo istraživanje usporedilo s karakteristikama ličnosti vozača. Tu je i, primjerice, tip pogona. Iznenadit će vas, a možda i neće, da su prosječni rezultat od čak 16 na ovom testu zabilježili vozači – električnih automobila, a nakon njih slijede vlasnici hibrida, pa tek onda dizelaša i benzinaca.

U korelaciju s poremećajima ličnosti dovedene su i boje vozila. Najveći rezultat na psihopatskom testu imali su u prosjeku vlasnici zlatnih vozila (12,7), što zaista ne čudi. Slijede smeđa, zelena i crna, dok je na začelju crvena boja.

I na kraju – možda i najočekivaniji rezultat. Na istom psihotestu su daleko viši rezultat imali vlasnici personaliziranih registarskih pločica (13,8), od onih koji na vozilima imaju obične tablice (5,3). Vidite li, dakle, električnog BMW-a zlatne boje i s perosnaliziranim pločicama, bježite glavom bez obzira.

Napomenimo i kako se u prosjeku niti za jednu skupinu vozača u ovim rezultatima ne može reći da su klinički gledano “psihopati” – ta je mogućnost rezervirana tek za one s rezultatima 19 i više, dok je vrlo vjerojatno tek kod rezultata viših od 27.

Source: bug.hr

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)