Polestar 4: moćni i prostrani električni SUV coupé

19 travnja, 2023 by Nema komentara

Kineska marka predstavila je novi dodatak svojem asortimanu, automobil koji spaja prostranost SUV-a i performanse sportskog coupéa, pa će to biti najmoćniji, ali ne i najskuplji njihov model do sada

Nakon limuzine Polestar 2, pa potom prije pola godine predstavljenog SUV-a Polestar 3, marka u vlasništvu Volva i Geelyja sada je predstavila još jedan model iz svoje buduće ponude – Polestar 4. Model je prilično neobičnog izgleda, pa želimo li ga svrstati u neku od kategorija, moramo reći da ga kompanija opisuje kao SUV coupé D-segmenta i visokih performansi.

— tekst slijedi nakon oglasa —

Ideja Polestara je ovim automobilom spojiti aerodinamiku tipičnog coupé modela s prostranošću SUV-a, ali i visokim performansama. Prema njima, “četvorka” će biti najbrži i najmoćniji Polestarov model u ponudi, a veličinom i cijenom smjestit će se između spomenutih Polestara 2 i 3. Novi je automobil dizajniran “od nule”, poručili su prilikom predstavljanja, pa istaknuli da je poseban naglasak stavljen na prostranost stražnje klupe, iako je bočna linija zaobljena kao kod coupéa i krov vrlo brzo “pada” prema stražnjem kraju.

Bez stražnjeg prozora

Kako bi se uskladile potrebe i želje s takvim oblikom vozila – iz računice je ispalo stražnje staklo, koje će biti zamijenjeno za sada nepoznatim dodatkom u unutrašnjosti, osmišljenim za poboljšanje iskustva putnika na stražnjoj klupi. Samim time i središnji je retrovizor morao biti zamijenjen kombinacijom kamere i digitalnog zaslona.

Polestar 4 ukupno je dugačak 4.839 mm, a nudi međuosovinski razmak od čak 2.999 mm. Zahvaljujući dvama elektromotorima ukupne snage 544 KS, najsnažnija varijanta iz mjesta do 100 km/h ubrzava za 3,8 sekundi. Baterija će imati maksimalni kapacitet od 102 kWh, a njome kompanija cilja na doseg od 560 km prema WLTP-u kod snažnijeg modela, s dva motora. Model s jednim motorom nudit će 272 KS, ali će imati i planirani doseg od 600 km.

Cijena od 60.000 eura

Proizvodnja Polestara 4 odvijat će se u Kini u studenome ove godine. Na europsko bi tržište prvi primjerci trebali stići početkom 2024., s okvirnom početnom cijenom od 60.000 eura. Više detalja o tome bit će objavljeno naknadno.

Source: bug.hr

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)