Googleov Bard dobio i mogućnost programiranja

22 travnja, 2023 by Nema komentara

Otkako je, ove veljače, Google iskoračio u svijet umjetne inteligencije javno predstavivši svojeg chatbota Bard, najčešći zahtjev korisnika bio je da mu – kao što ima ChatGPT – dodaju mogućnost pisanja programskog koda. Na taj su zahtjev iz kompanije i odgovorili, pa nakon nešto više od dva mjeseca i Googleov umjetno inteligentni chatbot može pomoći u razvoju softvera.

Preko 20 programskih jezika

Generiranje, debugiranje i pojašnjavanje programskog koda podržano je za više od 20 programskih jezika, uključujući C++, Go, Java, Javascript, Python i Typescript, objavljeno je iz Googlea. Tu je i dodatna mogućnost pomoći pri pisanju formula za cloud servis Google Sheets, pandan poznatijem Microsoftovom Excelu.

Na službenom su blogu pokazali i nekoliko primjera kako se, na temelju jednostavnih uputa prirodnim jezikom, može stvoriti, debugirati ili rastumačiti programski kod, korištenjem Barda. No, i ovdje napominju kako je riječ tek o eksperimentalnom proizvodu, koji može proizvesti pogrešne rezultate ili dati netočne odgovore, uz prilično samopouzdanje – isto tako, upozoravaju da programski kod nastao u Bardu može davati pogrešne rezultate, biti nepotpun ili na druge načine nedovoljno kvalitetan.

“Uvijek provjerite Bardove odgovore i pažljivo testirajte i pregledajte njegov kod zbog grešaka i ranjivosti, prije nego se oslonite na njega”, poruka je iz Googlea. Naglašavaju, pak, da i postojeći kod Bard može optimizirati, ubrzati ili u njemu pronaći greške. U slučajevima kada preuzme velik dio koda iz kakvog open source projekta, Bard će navesti i korišteni izvor.

Želite li se predbilježiti za pristup Bardu, možete to učiniti na ovom mjestu, pa čekati da Google otvori Barda i za naše tržište.

Source: bug.hr

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)