Samsung unatoč prihvaćenoj Galaxy S23 seriji zabilježio baš loš kvartal

28 travnja, 2023 by Nema komentara

Samsung je objavio financijske rezultate za prvo tromjesečje ove godine iz kojeg se iščitava pad dobiti od čak 95% u odnosu na isti period lani. Krivca ne treba tražiti u mobilnoj diviziji.

Samsung je već ranije svijet upozorio da im prvi kvartal i neće biti baš nešto, no ovo je baš loš kvartal. Kompanija Samsung electronics godinu je počela svojim najlošijim kvartalom od 2009, odnosno parktički od početaka ere smartphonea.

Prema službenom financijskom izviješću u prva su tri mjeseca ove godine ostvarili dobit od 478.55 milijuna američkih dolara. Za usporedbu, lani su u istom periodu imali dobit od 10.7 milijardi američkih dolara. Matematika kaže da je to pad od oko 95%. Poslovni rezon kaže da je to poražavajuće.

Ne znam koliko ih to tješi ali barem uzrok nije njihova mobilna divizija, koja u Q1 bilježi 22% rast prhoda odnosno 3% rast dobiti od prodaje pametnih telefona.

Naime, premda je Samsung poznat po svojim kućanskim aparatima, televizorima i telefonima, većina Samsungove dobiti stiže od njihovih zaslona i čipova.

U 2022. je tako 55% njihove dobiti bilo od prodaje memorijskih čipova, 22% od prodaje pametnih telefona, a 11% od prodaje zaslona.

Izuzetno loš prvi kvartal ove godine pripisuje se diviziji koja se bavi čipovima, a u ova prva tri mjeseca bilježi gubitke od 3.4 milijarde američkih dolara prenosi CNBC.

galaxy s23 recenzija

Drugim riječima da nije izuzetno dobro prihvaćene Galaxy S23 serije, rezultati bi bili još gori.

Samsung očekuje djelomičan oporavak u 2. tromjesečju ove godine i nešto bolje izglede u Q3, a u međuvremenu će reducirati proizvodnju čipova.

Uvjeti na tržištu su zaguljeni pa ne čudi da se i giganti poput Samsunga moraju nositi s ovakvim nevoljama.

Source: smartphonehrvatska.com

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)