Gasi se Neeva, tražilica koja je htjela konkurirati Googleu

22 svibnja, 2023 by Nema komentara

Tražilica koja je trebala “ispraviti” sve ono što kod Googlea nije valjalo nije uspjela i gasi se 2. lipnja ove godine, objavljeno je na Neeva blogu.

Unatoč želji da kod pretraživanja na prvo mjesto stave interese korisnika, a ne oglašivača, tim od 50 osoba nije se mogao nositi s jačim tražilicama na tržištu. Čak su nedavno započeli s integracijom LLM-a u svoju tražilicu te su postali prva tražilica koja nudi citirane AI odgovore u stvarnom vremenu. Sve to nije bilo dovoljno da promijene navike korisnika.

Osim što nisu mogli motivirati korisnike da barem isprobaju njihovu tražilicu dodatni problem im je stvarao poslovni model jer se tražilica naplaćivala, a to je nešto na što korisnici nisu navikli.

Svi koji su imali plaćenu pretplatu na Neeva Premium, dobit će povrat novca za neiskorišteni dio svoje pretplate. a korisnički će podaci biti izbrisani.

“Tijekom ovog putovanja otkrili smo da je jedna stvar izgraditi tražilicu, a sasvim druga stvar uvjeriti redovne korisnike u potrebu da prijeđu na bolji izbor”, rekao je Sridhar Ramaswamy.

Source: bug.hr

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)